Zlato - vlastnosti
Z hlediska vlastností je zlato kovem značně těžkým (skoro třikrát těžší než železo), jeho měrná hmotnost je 19,29 g na krychlový centimetr, to napomáhá technologiím těžby založeným na gravitaci. Krychle zlata o váze 1 tuny má hranu dlouhou pouhých 37,27 cm. Je odolné vůči kyselinám a solím. Rozpustné je jen lučavkou královskou, tedy směsi kyseliny chlorovodíkové a dusičné, a v roztocích kyanidů. Toho je hojně využíváno při jeho těžbě v rudách s mikroskopicky rozptýleným výskytem zlata.
Zlato vyniká chemickou odolností, tažností, kujností. Protože je nejen měkké ale i neobyčejně kujné a tažné, 1 gram zlata což je kulička o průměru něco málo přes 2 mm, může být rozklepán na fólii o ploše cca 1 m2 a tloušťce 230 atomů. Podobně lze z 1 gramu zlata vytáhnout drát o průměru 20 mikrometrů, dlouhý neuvěřitelných 165 m nebo jej roztepat do průsvitného plechu o ploše cca 1 m2, zlato o 1 cm3 stačí na plech o ploše asi 18 m2.
| Třída |
prvky |
| Krystalická soustava | kubická |
| Chemická značka | Au (Aurum) |
| Relativní atomová hmotnost | 196,97 |
| Hustota | 19,290 g/cm3 |
| Teplota tání | 1 063 °C |
| Teplota varu | 2 700 °C |
| Tvrdost: 2,5 – 3 | kujné |
| Štěpnost | chybí |
| Lom | hákový |
| Lesk | kovový |
| Vryp | zlatožlutý |
| Průhlednost | v tenkých vrstvičkách modrozeleně prosvítá |